Cu vreo doi-trei ani în urmă mă gândeam cum este ca cei doi copii ai mei să se joace împreună, să aibă activități și să le facă plăcere să își petreacă timpul amândoi. Era așa ca un vis, pe care îl derulam de cele mai multe ori cu ochii deschiși și mă gândeam că la un moment dat ceva s-o întâmpla în acest sens. Cel puțin așa speram. Acum pot să spun cu certitudine că nu mai este un vis, ci chiar o realitate.
Zilele acestea petrecute împreună cu ei în vacanță mi-au arătat că ei doi pot face multe lucruri ca frații. Sunt la momentul în care le face plăcere să petreacă timpul unul cu celălalt, prinși în activități comune sau pur și simplu conversând pe diverse teme cum ar fi dragostea, relațiile și chestii de acest gen, de viață. Despre acestea voi scrie separat, pentru că sunt savuroase.
Revenind la activitățile comune. În cazul nostru, Daria este manager de proiect. Ea inițiază, propune, negociază cu finanțatorul (eu sau tatăl lor) pentru achiziționarea diverselor produse, îl trimite pe coechipierul ei să mai îndulcească situația atunci când bugetul lor depășește bugetul prevăzut de noi, ca finanțori. Și ne trezim cu cel mic, activându-și privirea gen ”cățeluș plouat” să mărim intervenția:
Mamă, te rog! E ceva important! A zis Daria că mai avem nevoie de colorant roșu și nu mai avem! se roagă executantul Rareș.
Păi, parcă mai era o sticlă de colorant din câte îmi amintesc! mă las eu greu înduplecată, forțându-mi limitele de sponsor și fiind curioasă să văd și ce soluții găsesc în situații limită.
Mamă, mai era, dar s-a terminat. Îți dai seama ce frumos va ieși dacă folosim și culoarea roșu. Și nu costă mult! Mi-a zis Daria că o sticluță costă câțiva lei. Hai, mamă, te rog! Se duce ea repede să cumpere!
Ok. Analizând lucrurile, am văzut că a fost trimis membrul din echipă potrivit să negocieze o mărire de buget, au folosit un bun argument atât din punct de vedere al necesității produsului final cât și din punct de vedere emoțional, au făcut analiză de piață, mi-au dat explicația bună cu prețul, deci da. Măresc bugetul și dăm drumul nebuniei, spre bucuria echipei de proiect.
Au făcut împreună un fel de sporul casei pentru a da culoare biroului și pentru liniștea lor interioară. Am să vă redau mai jos pașii de urmat, în ideea că veți fi curioși să încercați alături de copilul vostru sau dacă aveți minim 2 copii pot face ei treaba.
Ingrediente:
- boabe de orez din punga pe care o aveți în casă. Dacă nu aveți, faceți o aprovizionare și luați unul nu pretențios!
- colorant alimentar. Sunt necesare culorile de baza (roșu, galben, albastru) din care veți putea crea celelalte culori (roșu + albastru = mov, roșu + galben = portocaliu; galben + albastru = verde, și tot așa);
- acuarele (tip goașă), boluri mici, borcan sau vas transparent.
Mod de preparare:
Cei doi copii se închid într-o cameră (de preferat unde să există parchet sau gresie pentru a fi mai ușor de curățat după). Se pune muzică pe fundal, pentru o atmosferă plăcută, potrivită creației. La noi se negociază playlist-ul și se ascultă alternativ muzică de suflet și muzică de dans, după firea fiecăruia. În cazul în care copiii sunt mai mari (la noi discutăm despre 6 și respectiv 13 ani) pot fi lăsați să își facă treabă singuri, în voie. În acest fel va fi munca a lor și doar a lor, iar rezultatul le va aduce satisfacție maximă. Pentru voi este o perioadă perfectă să faceți alte treburi de tipul: citit o carte, băut un pahar cu vin, manichiura sau orice altceva vă dorește inimioara.
Buuun, pe masa de lucru se întind mai multe boluri în care se pune în prima etapa colorant alimentar (pe fundul bolului) de culoarea dorită sau în combinațiile enumerate mai sus pentru diversificare. Pentru a obține o culoare intensă, vă sugerez să adaugați pe lângă colorant și un strop de acuarelă (tip goașă). Amestecați colorantul cu acuarela și adaugați boabele de orez, care vor absorbi imediat colorantul și vor căpăta nuanța cu pricina. Cam cum puteți vedea în imaginea de mai jos:
Etapa de amestecare a colorantului cu boabele de orez e de preferat să se facă manual. De altfel, cei mici așa vor face, tocmai pentru a beneficia de senzații tari. Dacă ești o persoană obsedată de curățenie, cum este cazul meu, e bine să îți îndrepți privirea doar spre masa de lucru și mai puțin pe jos, ca să te poți bucura din plin de ceea ce fac cercetătorii tăi.
După ce au fost create toate culorile dorite, fiecare copil își va umple borcanul după bunul plac. Fie pe straturi, fie încercând să facă diverse modele, fie lucrează amândoi pentru aceeași operă de artă. Introducerea boabelor de orez colorate în vas se va face evident cu mâna, se vor împinge cât mai bine în recipient și toată această etapă va fi asezonată cu chiote de bucurie, cu ah-uri, of-uri, și tot felul de alte interjecții ce vor demonstra din plin plăcerea creată de activitate.
Beneficiile acestei activități:
- copiii petrec timp împreună. În tot intervalul în care construiesc ”sporul casei” ei vorbesc, ascultă muzică, dansează, râd, își dozează eforturile pentru a realiza produsul, învață să muncească în echipă. De la caz la caz, echipa poate să însemne și părinte-copil.
- testează diverse simțuri, lucrând cu materia primă.
- își folosesc imaginația, pot crea ce model doresc, ce culori preferă, au libertatea de a se exprima.
- capătă încredere în capacitatea lor de a face lucruri singuri, gestionându-și timpul, materialele de care au nevoie, bugetul.
- avem un produs nou în casă, estetic, care este opera integrală a copilului/copiilor tăi. Poate fi luat cu ușurință și la birou pentru a-ți înfrumuseța locul.
Pentru cele câteva zile de vacanță rămase, poate fi o idee de activitate. Vă doresc spor!
2 comentarii
Imi place ideea, o vom incerca si noi! 🙂
Da, merita si sunt sigura ca va veti distra impreuna! Spor! Multumesc pentru ca ti-ai facut timp sa lasi gandul tau aici 🙂