Amintirile mele din copilărie privind sărbătorile nu sunt dintre cele de suflet, de aceea mi-am tot spus în acei ani că atunci când voi avea familia mea, sărbătorile vor fi FRUMOASE. Am ajuns și la momentul în care am familia mea și toate sărbătorile au fost și sunt exact așa cum mi-am imaginat, adică FRUMOASE. Nu fac nimic special, ci doar mă bucur de tot ce mi se întâmplă, fără să las ca ceva din jur să-mi umbrească bucuria. De la primul nostru Crăciun ca familie când bradul a însemnat o creanga de brad și globurile au fost trei portocale și până acum, când avem brad bicolor cu instalații frumoase și globuri oacheșe, fiecare Sărbătoare de Crăciun a însemnat bucuria de a fi împreună, la început noi doi, apoi noi trei și acum noi patru.
Crăciunul înseamnă pregătirile
Crăciunul înseamnă pentru mine mai degrabă zilele de dinainte de prima zi a Sărbătorii, pregătirile pe care le facem împreună și unde fiecare dintre noi are un rol. De obicei, intrăm în zile de concediu și cu bucurie anunțăm oficial zilele libere, prin urmare – fără stres, fără mailuri, fără termene limite – apoi, ne spunem unii altora că e timpul să ne relaxăm. Ne odihnim, dar și muncim, căci toate bucatele de pe masa de Crăciun trebuie pregătite de cineva, adică de noi. Cei mici fac treburi după puterile lor – curăță nucile, șterg praful, așază jucăriile, ajută la făcut turte, împodobesc bradul. Cei mari asemenea după puterile lor – cumpărături, bucate, curățenie, dar un lucru e sigur, fiecare dintre noi e implicat în câte ceva. Se instalează o stare de bine, de ACASĂ, de bucurie pentru ce urmează să vină – daruri pentru fiecare, întâlniri de suflet cu prieteni și oameni dragi, plimbări prin locuri în care ne dorim să ajungem și mai presus de orice, zile petrecute împreună după bunul plac.
Darurile
Aici e o mare discuție. Copiii își fac întotdeauna scrisori către Moș Crăciun. De-a lungul anilor și-au trecut acolo tot felul de trăznăi – de la jucării care valorau cât jumătate din salariul minim pe economie, până la jucării de 1 leu. Nu au primit întotdeauna ce au trecut în scrisoare. Dacă au fost dezamăgiți? Da, dar le-a trecut și ei au înțeles, alături de noi, că fericirea nu vine de lucruri materiale. Cred că nu trebuie să-mi vând un rinichi pentru ca Moșul să aducă ce a trecut puiul – de exemplu o păpușă extrem de bine marketată și pe care copilul drag o cere obsesiv Moșului. Am făcut-o o dată și pe asta și m-am lecuit, când am văzut că darul insistent cerut a valorat pentru ea fix cât o para chioară (adică s-a uitat la păpușă vreo două ore și apoi am dat-o intactă unei nepoțele). Le vorbesc de niște ani buni despre bucuria de ști să primească daruri și nu cadouri, despre curiozitatea de a-l desface și despre aprecierea gestului. Da, pot părea vorbe mari, poate și pentru ei sunt, dar eu știu că sămânța sădită va da roade în timp, căci Sărbătorile înseamnă mai presus de orice dăruire, dragoste, tolerență, înțelegere, fericire (dar nu doar Sărbătorile, ci despre asta e vorba în general). Prin urmare, în dimineața de Crăciun petrecem cu toții ore bune, jucându-ne alături de cei mici cu darurile primite.
Ce îți doresc de Crăciun?
Să ai ce-ți trebuie pe masă (mintea nu mai funcționează când stomacul e gol). Să ai sufletul și mintea deschise spre Bine! Poți să ai de toate pe masă, dacă nu e inimă bună, degeaba. Sigur ți s-a întâmplat să te duci la cineva, care să-ți pună pe masă tot felul de delicatese, iar tu să nu știi cum să faci să pleci mai repede de acolo, că nu te simți bine, și sigur ai fost la cineva drag, care ți-a dat cel mult un pahar cu apă, și ai stat și ai mai fi tot stat acolo. Și-ți mai doresc să ai:
- Sănătate (banala urare pare să aibă cea mai mare valoare. Fie și numai gândul la o gripă care să te țintuiască la pat, și parcă începi să apreciezi mai mult faptul că ești sănătos. Nu mai vorbim de alte boli, mai urâte);
- Înțelegere – pentru cei din jur, pentru tine, pentru situații, pentru vorbe, pentru întâmplări prevăzute și neprevăzute, în așa fel încât starea ta de bine să rămână neatinsă.
- Dragoste – de viață, de oameni, de momente cu cei dragi;
- Fericire – care ține doar de tine și de ceea ce îți propui. Mi-am dorit ca Sărbătorile cu familia mea să fie FRUMOASE. Sunt exact așa, pentru că asta mi-am propus.
- Generozitate – să dăm celorlalți din ceea ce nouă ne prisosește.
Recitind urările, îmi dau seama că asta îmi doresc să am zi de zi pentru mine și pentru cei dragi.
Prin urmare, îți doresc să ai sănătate, înțelegere, dragoste, fericire și generozitate de Crăciun, de Anul Nou și în fiecare zi!