M-au amuzat întotdeauna fotografiile postate pe rețelele de socializare sau trimise prin e-mail cu câte un animăluț posomorât și plictistit care anunță că astăzi e din nou luni. Adică, o luăm de la capăt cu rutina, cu sarcinile cotidiene, cu serviciul, școala, grădinița. Și ca să citez un bun prieten ”Intrăm în malaxor” :)))
Dar cum ieșim? Ce-am putea face ca ritmul acesta susținut al săptămânii să îl îndulcim spre final?
Zilele pentru noi se scurg repede și oarecum după un program bine știut de către toată familia. Lunea de dimineață ne îmbarcăm, pornim spre servicii, copiii spre școală, grădiniță. După program, ne adunăm cu toții acasă, împărtășim din cele ce se întâmplă în cursul zilei, se fac temele, ieșim în parc, pregătim de-ale gurii, ne mai aprovizionăm când e nevoie și simțim cum zilele fug iute una după cealaltă, într-o horă nebună care se oprește pentru o clipă de răgaz în prea minunata zi de vineri.
Cumva zilele din cursul unei săptămâni decurg similar, cu anumite excepții. Ai noștri copii fac față și ei ritmului, dar mai au tendința de a se revolta și a de a refuza să facă anumite lucruri – nu-mi așez hainele că nu am chef, îmi fac mai târziu temele pentru că acum e un film care nu trebuie ratat, nu stau la masă pentru că la televizor este emisiunea mea preferată și tot felul de astfel de scuze.
Și pentru că eu sunt un soi de Mamă democrato-dictator (în sensul în care îmi place să existe ceva reguli pentru bunul mers al comunității noastre), m-am tot gândit că ar fi indicat să găsesc o modalitate de a o lăsa mai moale, pentru că știi și tu, nu poți să faci întodeauna ceea ce trebuie, mai e nevoie și de câte un debușeu.
Ce-aș putea născoci?
Prin urmare, am decretat – Ziua de Vineri este Zi de Vraiște. Adică, după ce ajungem acasă de la serviciu, școală, grădiniță, fiecare dintre noi face exact ceea ce îi trece prin cap, fără ca ceilalți să aibă dreptul de a comenta. Ce înseamnă mai exact asta? Păi, ne uităm la filme cât dorim, stăm pe calculator și jucăm jocuri, ieșim în aer liber cine își dorește asta, nu gătim ci comandăm mâncare (asta îmi place mie cel mai mult), stăm până târziu fără grija că am depășit cu mult ora stabilită pentru somn, dansăm, ascultăm muzică la maxim, mâncăm în sufragerie fără a strânge și fără a ne stresa de firimiturile care se adună pe canapea, lăsăm jucăriile exact acolo unde au căzut fără să le mai strângem.
Ce efecte are o astfel de zi?
- Se respectă mai ușor regulile din cursul săptămânii, știind că vine VINERI;
- Copilul poate fi atenționat asupra lucrurilor pe care nu le-a făcut, aducându-i aminte că ziua când se ia pauza de la ritm e cea de Vraiște;
- Face foarte bine psihicului – alergăm și alergăm în toate zilele săptămânii, iar Vinerea putem face orice! Uraaaaa 🙂
Noi am ales această zi pentru că la final de săptămână suntem cu toții obosiți după un ritm susținut, pentru că ne pregătește de weekend, în care Sâmbăta e zi de Gospodăreală, iar Duminica e zi de petrecut în Familie. Fiecare poate alege ce zi vrea, în funcție de programul propriu, de dorințe, important este să fie o zi în care să putem ieși din cotidianul ce ne sufocă uneori.
1 comentariu
[…] vinerea este zi de vraiște, despre asta am scris aici, adică fiecare dintre noi face fix ce își dorește fără a mai fi […]