Se apropie ziua în care trebuie să revenim la serviciu după o perioadă de stat acasă cu cel mic, în binele cunoscut concediu de creștere a copilului. Acest moment ar trebui să fie unul de bucurie pentru că urmează să facem lucruri pentru noi, pentru mintea noastră, însă de cele mai multe ori revenirea la serviciu este mai degrabă o cauză de stres pentru mamă. În cazul familiilor în care nu există cineva apropiat, precum o bunică, un bunic, copilul este prea mic să fie dus la creșă, grădiniță (are maxim 1 an), apare în discuție căutarea unei persoane care să îngrijiească copilul în perioada în care părinții sunt la serviciu sau prinși cu alte activități.
Cum facem? Care este cea mai bună alegere? La ce trebuie să fiu atentă? Ce e important de știut?
Am fost în această situație pentru ambii copiii. Până ce a venit timpul să îi înscriu la grădiniția am preferat varianta de a găsi pe cineva de încredere pentru a avea grijă de ei. A fost o perioadă de mari frământări, griji, întrebări, căutări. E foarte clar pentru orice mamă că nu poți lăsa copilul cu oricine, cu atât mai mult cu cât persoana aceea petrece mai mult timp cu copilul decât părinții (gândește-te că aproximativ 9 ore el se află în preajma bonei).
Ce am făcut?
Înainte de orice am început căutările în rețeaua de prieteni, deoarece cred cu tărie că e important ca persoana căreia îi încredințezi copilul să fie cât de cât cunoscută. Am spus tuturor prietenilor, cunoștințelor, colegilor că sunt în căutare de o persoană de încredere, cu experiență, care să fie dornică să aibă grijă de un copil. Cred că exasperasem pe cei din jur, îmi și imaginam că atunci când vedeau numărul meu apelându-i îl dădeau pe silențios J Și bineînțeles că au apărut recomandări. M-am simțit ca la un adevărat casting. M-am întâlnit cu aproximativ 10 persoane.
Ce ar trebui să ne intereseze?
Care ar fi elementele care să încline balanța spre Acceptare sau spre Refuz?
- La fiecare întâlnire cu o potențială bona e musai să mergi cu cel mic. De ce? În acest fel poți vedea care este reacția persoanei față de copil – este interesată să comunice cu el? I se adresează și cum? Este interesată de programul lui zilnic? Încearcă o minimă socializare? Vreau să îți spun că am avut surpriza ca dintre femeile cu care m-am întâlnit să existe și persoane neinteresate de copil, ci mai degrabă de mine, de preocupările mele. Ori e foarte clar că în acest caz balanța s-a dus spre NU;
- Întreabă dacă a mai lucrat cu copiii, dacă a mai fost bonă anterior, dacă a lucrat în grădinițe, dacă este mamă sau bunică. De ce? O persoană care a mai lucrat cu copiii are minime (în cel mai pesimist caz) cunoștințe despre ce este de făcut cu un copil, știe ce înseamnă răbdare, un program stabil ce trebuie urmat. În cazul în care are o asemenea experiență încearcă să afli cât mai multe – De câti copii a avut grijă, ce vârste avea când i-a preluat?
- Ce profesie a avut înainte de a intra în această aventură? E important de știut care sunt preocupările ei, ce anume l-ar putea învăța pe copilul tău, în acest fel persoana cu care te întâlnești mai poate primi o bilă albă sau nu.
- Află cât mai multe informații despre familia din care provine, unde stă, ideal este să poți să cunoști toate acestea direct, în acest fel vei fi mult mai liniștită. De regulă, când cauți o bonă încerci să apelezi la oameni de încredere din jurul tău care să îți poată recomanda pe cineva potrivit și astfel se subînțelege că știi câte ceva despre mediul din care provine persoana. În cazul în care nu cunoști aceste detalii, e mai sigur să te informezi.
- Cât de departe sau cât de aproape stă de tine. E important acest aspect, nu însă fundamental, întrucât sunt persoane care nu sunt dispuse să facă distanțe mai mari de dragul copilului, fără a considera asta o corvoadă. Însă asigură-te că acceptă această situație, pe care ulterior să nu o transforme în vreun reproș.
- Stabilește suma de bani pe care ești dispusă să i-o dai și pe care e de acord să o accepte viitoarea ”membră a familiei” tale. Această conversație, poate fi uneori ușor neplăcută pentru persoanele care nu sunt obișnuite să facă propuneri, negocieri, dar e important de știut că în această situație e important de abordat și aspectul financiar. De obicei, doamnele care sunt dispuse să aibă grijă de copiii altora o fac tocmai pentru că au nevoie de bani. E foarte adevărat că cele care intră în această treabă doar cu gândul că vor câștiga, ori nuvor rezista, ori nu veți rezista voi ca mămici. Mai presus de orice câștig bănesc e relația care se creează între bonă și copil, e vorba de sentimente. Dacă acestea există, e clar că și banii vor veni. O mămică mulțumită de bonă va avea grijă să o mulțumească și pe ea 🙂
Într-un final începe colaborarea propriu-zisă. Cu toate cele scrise anterior, tot timpul le aranjează pe toate. Este bine ca o perioadă mama să stea în paralel acasă cu bona, să îi arate care sunt activitățile, obiceiurile, programul celui mic, în această perioadă făcându-se și acomodarea celui mic cu noua situație. În aceste zile, săptămâni, vei simți cu siguranță dacă alegerea făcută de tine este cea potrivită situației tale. Numai în timp ne putem cunoaște unii cu ceilalți. Nu e cazul să fim aspri cu persoana care are grijă de copilul nostru, căci multe lucruri se învață cu încetul. Important este să există o comuniune între copil, bonă, mamă și toți ceilalți membri ai familiei. Ideal ar fi să existe o atmosferă de familie în care bona să vină cu drag la voi, iar vouă să vă fie drag de bonă, pe care nici nu o veți mai considera așa, ci ca pe un om drag din familie.
M-ar interesa să aflu părerea ta pe acest subiect. Știu că aș avea multe alte lucruri noi de aflat, care ar fi utile tuturor celor care sunt interesați de temă. Așadar, îți mulțumesc pentru că împărtășești cu noi experiențele noastre, și mai ales pentru încredere.