Vacanța în gașcă!

Adorăm vacanțele. Ca mai toată lumea, cred. Avem multe vacanțe pe care le-am petrecut și le petrecem alături de prieteni, cu familiile lor. Și e bine, pentru că zilele, serile și nopțile se scurg în veselie și bună înțelegere. Peisajul de vacanță se mai colorează uneori și cu plânsete, neînțelegeri între cei mici, dar acestea se șterg repede-repede și redevin prieteni.

Cel mai mult mă bucură la vacanțe faptul că stau tot timpul împreună cu ei, cu ai mei. Că atmosfera este relaxată și le văd chipurile fericite ale celor doi copii. Vin din senin și ne strâng în brațe și ne declară dragostea lor. Acesta este modul lor direct, necosmetizat de a ne transmite că sunt fericiți că suntem împreună cu ei tot timpul și toți patru. În fiecare an înțeleg că bucuria cea mai mare a copiilor noștri este să fim cu toții, este timpul dăruit lor și doar lor.

Vacanțele acestea în gașcă au ritmul lor propriu. Și pentru că fiecare dintre membrii grupului vine cu gândul să se relaxeze există câteva ”reguli” pe care de-a lungul anilor le-am observat, le-am studiat, le-am analizat și le-am aplicat pentru a ne simți bine și pentru a repeta experiența și anii următori.

De luat aminte:

  • Discutarea așteptărilor! Înainte de a porni la drum, avem o discuție  în familia noastră mică pentru a afla exact ce așteaptă fiecare dintre noi de la această vacanță. Unul vrea să doarmă până târziu, altul vrea să lenevească, altul vrea să se plimbe și să viziteze tot felul de obiective turistice, altul vrea să se joace. Perfect! După ce se înșiră întreaga listă de așteptări și dorințe, împreună stabilim un program al zilelor de vacanță, subliniind încă o dată faptul că fiecare dintre noi este în concediu și că e important să ne respectăm unul pe celălalt. (am mai scris aici)
  • Compatibilitate între membrii grupului! Gașca cu care plecăm în vacanțe este alcătuită, în general, din oameni cu care suntem pe aceeași lungime de undă (fie prieteni vechi, fie frații și surorile noastre). Asta e de bine! Pentru că ne cunoaștem obiceiurile, ne știm și părțile bune și părțile mai puțin bune, există o atmosferă familială și mai ales posibilitatea de a putea vorbi deschis despre ce ne dorim să facem și ce nu, fără teama că celălalt s-ar putea supăra.
  • Clarificarea tuturor aspectelor sau a cât mai multora dintre acestea! E bine să se cunoască de la început cazarea, drumul, programul, în așa fel încât să se minimizeze pe cât posibil eventuale neînțelegeri, frustrări, supărări. Facem excursii de câte o zi la care se alătură de obicei tot grupul. Sunt zile când fiecare familie din grup are programul propriu. Printre noi sunt copii care au vârste de la 5 până la 18 ani (deși aceștia din urmă nu mai intră în categoria copii), așa încât e de la sine înțeles că Rareș nu poate avea același program și același interes cu un copil de 12 ani sau cu un adolescent.
  • Evitarea și/sau eliminarea cârcotașilor! În cazul în care în grup există o persoană pusă doar pe cârcotit, căreia chiar dacă îi aduci luna de pe cer tot nu este mulțumită, atunci e cazul ca la viitoarele întâlniri să își schimbe atitudinea sau să nu se mai alăture grupului. Am învățat că asemenea persoane găsesc motive din orice și atunci pentru a nu-și strica vacanța și evident și pe a celorlalți, varianta este ca fiecare să își aleagă drumul dorit.
  • Familii care să aibă copii cu vârste similare! E tare bine când în grupul în care plecăm se nimeresc prieteni ce au copii cu vârste apropiate. În acele vacanțe, Daria și Rareș sunt atât de prinși cu ceilalți prieteni, se joacă tot timpul împreună, mănâncă cu toții, fac petrecere în pijama sau dorm împreună, pur și simplu au tot timpul companie potrivită preocupărilor lor. Aici contează mult compatibilitatea dintre copii, care știi bine că ține de temperamentele lor și nu de dorințele noastre de părinți.

Mulți dintre apropiații mei care cunosc faptul că an de an organizez cel puțin o ieșire în gașcă mă întreabă constant de ce fac acest lucru. Răspunsul este foarte simplu. Îmi face plăcere să le organizez pentru că este o bună ocazie pentru familia mea de a socializa, un bun prilej pentru copii să cunoască persoane noi sau să se revadă cu prieteni vechi. Vacanța în gașcă are avantajele și dezavantajele ei ca și o vacanță pe care o petreci doar cu familia ta.

În loc de concluzie:

  • Copiii sunt foarte deschiși la vacanțe petrecute în gașcă mare! Se bucură de fiecare moment, caută compania persoanelor noi pentru a-și etala talentele, se împrietenesc cu alți copii.
  • Mănâncă mult mai bine când sunt mai multe persoane la masă! Asta mi s-a întâmplat în cazul lui Rareș, pe care nu a trebuit să îl mai rog de zeci de ori pentru a mânca ceva.
  • Fac schimb de experiență între ei! După fiecare vacanță în gașcă, Daria și Rareș s-au întors acasă cu câte un cântecel nou, cu câte un joc nou, o expresie, o figură pe care doar în vacanță le auzisem.
  • Se ceartă, se supără, se împacă singuri! Există contextul potrivit pentru a-și gestiona singuri eventuale conflicte, fără a mai cere vreunui părinte să fie arbitru.
  • Se creează amintiri! De cele mai multe ori frumoase, care dăinuie peste timp.

Fiecare vacanță are ritmul ei, părți bune, părți de îmbunătățit. Nouă ne plac ambele tipuri de vacanțe: și în gașcă și doar noi patru. De regulă facem o ieșire doar în familia noastră mică și o ieșire în grup mai larg. Ne bucurăm de fiecare moment și de fiecare ieșire în parte. Suntem cu ochii și urechile ciulite să învățăm lucruri noi, indiferent din ce categorie fac parte acestea, și le spunem constant copiilor noștri că doar ieșind în lume, cunoscând persoane noi, se pot îmbogăți.

Dar mai presus de orice, Vacanțele sunt momentele de peste an ce devin în timp Amintiri! Ne străduim să le oferim copiilor noștri cât mai multe Amintiri frumoase!

Mi-ar plăcea să aflu părerea/experiența ta

comments

Related posts

Gustul copilăriei regăsite

Final de an școlar online

Evaluarea Națională prin ochi de părinte

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. Află mai mult