Locuri de vizitat în București! Alături de copii!

Anul acesta se împlinesc 9 ani de când trăiesc în București. Un oraș în care m-am adaptat mai greu, dar pe care descoperindu-l, am început și am învățat să îl îndrăgesc, să îl accept, să îl fac parte din viața mea. Să îi văd fețele bune, frumoase, atrăgătoare, care îți fură ochii.

Când am ajuns aici am explorat tot ceea ce știam eu că trebuie văzut, că merită, că îmi doresc să văd. Am străbătut, împreună cu Daria, și apoi cu Rareș tot felul de locuri potrivite pentru ei și în măsură să le deschidă orizonturi din tot felul de domenii. Și pentru că am nepoți mulți (și tare mă bucură asta) și ei vin la noi ca să ne vadă, dar și să vadă capitala, m-am tot gândit mereu unde să-i duc, ce să le arăt din acest mare oraș, în așa fel încât să plece de la mine cu o amintire, pe care peste ani să o scoată din tolba minții și să le aducă bucurie.

Mai jos voi scrie despre locuri pe care le-am vizitat alături de copiii mei, de nepoți și oameni dragi ce au venit pe la noi, fără a avea pretenția că lista este epuizată și în speranța că va putea fi utilă cuiva dintre voi atunci când va dori să facă o plimbare prin București.

Muzee

  • Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” – este unul dintre primele muzee văzute împreună cu Daria și am făcut turul acestuia după ce a fost modernizat. Este uriaș, multe lucruri interesante de văzut, informații la tot pasul. Aș recomanda vizite pentru copii mai mărișori (peste 5 ani), întrucât sunt multe de văzut și se pot plictisi. Pe de altă parte, în momentul în care apar primele semne de oboseală, puteți ieși și reveni într-o altă zi pentru a vedea ce nu ați reușit la momentul respectiv.
  • Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” – nouă ne-a plăcut mult și am tot revenit. E de vizitat când se încălzește afară. Te plimbi printre căsuțele din toate zonele țării, poți lua un sandviș cu tine și improviza un picnic cu cei mici, după care continui liniștit plimbarea. E o minune să poți vedea atâtea obiecte tradiționale adunate la un loc, să îi arăți copilului diferențele existente între zonele geografice ale țării și modul în care locuitorii au adaptat casele pentru a rezista condițiilor naturii. Este un loc căruia să-i dedici o jumătate de zi și se pot bucura și copii mai mici și mai mari.
  • Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I” – Am ajuns aici pentru că aveam în vizită la noi un grup predominant din băieți. Și mi-am zis că le va plăcea și n-am dat greș. Au apreciat și fetele din gașcă. Au expoziții interesante, pot vedea arme și muniții folosite în revolte și războaie. E o bună ocazie pentru o incursiune în istoria noastră. Cel mai mic copil din grup avea 5 ani și i-a plăcut, așa încât puteți merge și cu copii mai mici și cu cei mai mari.

Aer liber

  • Grădina Botanică – de vizitat din primăvară până dă frigul. Vegetație frumoasă, sere cu tot felul de flori, posibilitatea ca cei mici să alerge pe alei, să se așeze pe bănci.
  • Parcul Cișmigiu – este un loc drag sufletului meu pentru că vreme de câțiva ani l-am străbătut în fiecare dimineață spre serviciu. Așa că l-am văzut în toate momentele lui. Însă adevărata sa frumusețe mi se pare a fi primăvara, în aprilie, când e plin de flori de toate culorile, formele, parfumurile. Au o zonă de joacă pentru copii, mai mici (1 an – 6 ani), dar dacă sunteți însoțiți de copii mai mari puteți face o plimbare pe alei și savura o înghețată, bucurându-vă de natură.
  • Parcul Herăstrău – este destul de întins, zona de joacă pentru copii este destul de mare și diversificată cu tot felul de leagăne și tobogane. Vara se proiectează tot felul de filme pe un ecran imens și poți privi așezat pe scaunele existente în spațiul amenajat sau direct de pe iarbă, eventual desculț. Aici exista și Insula Copiilor, un loc cu tot felul de gonflabile, terase, o tiroliană.
  • Parcul Izvor – ne place pentru locul de joacă sub forma unui castel, cu tot felul de plase, învârtitori, tobogane, potrivit copiilor de peste 5 ani, aș zice eu, dar dacă sunt copii mai mici au și ei leagăne adaptate vârstei lor. E de mers de dimineață sau după-amiază, întrucât nu este suficientă umbră și în zilele toride de vară, după ora 12.00 nu mai poți atinge niciun obiect de acolo, te frige rău.
  • Parcul Drumul Taberei – a fost recent revonat, are tot felul de locuri de joacă pentru copii mici și mari, se organizează tot felul de evenimente.
  • Parcul IOR – îmi place tare mult acest parc, unde ajungem mai rar, dar de fiecare dată îmi promit să revin cât de repede pot. Are locuri de joacă pentru copii, alei generoase, copaci, umbră, lac, locuri amenajate pentru citit, ba chiar astă-vară puteai face și yoga, se derulau tot felul de evenimente pentru toate gusturile și vârstele.

Spectacole

  • Circul Globus – Nu mă dau în vânt după clovni și animale dresate, dar momentele de acrobație pe care le-am văzut la spectacolele Circului Globus au fost pe gustul meu. Copiii au savurat fiecare moment. Organizarea bine pusă la punct, suficient personal cât să te îndrume la locul tău și să-ți reamintească de finalul pauzei și revenirea în sală.
  • Opera Comică pentru Copii – Am văzut toate spectacolele din ultima stagiune, iar Rareș mă întreabă de fiecare dată când trecem prin față (și trecem destul de des) când mergem la următorul spectacol. E de mers! Spectacolele sunt bine dozate (o oră și-un pic) pentru cei mici, conțin toate elementele care să îi atragă atât pe ei cât și pe noi: cântec, lumini, dans, atmosferă. Foarte bună organizarea și o atenție deosebită acordată micilor spectatori. De neratat spectacolele susținute la Opera Comică de către Școala de Balet Jaqueline întrucât balerinii sunt copii și bucuria celor mici de a vedea pe scenă artiști de vârsta lor e nemăsurată, ca să nu mai aduc în discuție profesionalismul acestora.
  • TeatruȚăndărică, Ion Creangă (pentru copii mai mici), Teatrul Național, Odeon (pentru copii mai mari).
  • Ateneul Român – un loc distins, de o frumusețe aparte, unde odată ajuns și ascultând un concert nu are cum să nu vibreze ceva în interiorul tău. Și nu doar al tău, ci și al copilului tău. Când am mers prima dată cu Daria, avea 6 ani și am fost destul nesiguri că am făcut o alegere bună. I-a plăcut. Mult. Am revenit cu ea. Mergeți și apoi veți concluziona dacă repetați sau nu mișcarea!

Joc, distracție, relaxare

  • Orășelul Cunoașterii – este un loc tare fain, cu tot felul de camere și jocuri care să îți pună la treabă și mintea și trupul. Ai la dispoziție peste 80 de exponate-joc fiecare constituind un experiment în sine. Poți acționa bile, mingi, să potrivești, să pipăi, să așezi corect, să apeși butoane, să învârși moriști și multe altele. Experimentele sunt intuitive dar peste tot sunt informații cu privire la ceea ce ai de făcut pentru a înțelege experimentul respectiv. Este un loc potrivit copiilor până în 8 ani, aș zice eu, dar oricum noi adulții ne-am distrat la fel de mult alături de copii.
  • Casa Experimentelor – un loc unde poți experimenta tot felul de lucruri, e mai degrabă potrivit copiilor mai mari (de la 7 ani în sus). Sunt de explorat domenii precum: optică, electricitate, acustică, matematică, biologie. Se fac tot felul de demonstrații, experimente pentru cei prezenți. Noi ne-am distrat pe cinste!
  • Divertiland – este un parc acvatic, cu tot felul de tobogane cu apă, piscine, locuri pentru cei mici. Este de mers când e cald și bine afară. Multe șezlonguri, curat, loc pentru toată lumea, parcare berechet. Am fost de vreo câteva ori și ca să o citez pe o nepoțică de-a mea: ”Dacă știam că e așa frumos aici, veneam mai repede la tine!”
  • Therme București – După aproape un an de la deschidere, am reușit să ajungem și noi. Și ne-a plăcut! Muuuult de tot! Am fost în zona Galaxy și în zona Palm, deschisă și familiilor. Ne-am dat pe tobogane, am stat în piscina cu valuri și în cea înconjurată de orhidee. Ne-am răcorit în piscina exterior. A fost cu adevărat relaxant. De fiecare dată am fost de dimineață, pentru a evita aglomerația și pentru a ne putea bucura din plin de ce putem face acolo. Nu cred că mai este cazul să vă spun cum s-au simțit copiii 🙂

Și aș mai adăuga că e de mers în Centrul Vechi, într-o plimbare, în care să poposiți și la Librăria Cărturești, care e superbă ca arhitectură și unde poți să te așezi să răsfoiești o carte sau să servești un ceai, o limonadă alături de cei mici la ultimul etaj al acesteia.

Și un alt loc ce merită a fi vizitat este Palatul Parlamentului. Ideal ar fi ca înainte de a ajunge aici, însoțiți de copii, să le vorbiți despre cum a fost construită această clădire, ce a reprezentat ea în fostul regim și ce este acum, să le dați câteva indicii din istoria noastră. Astfel, vor putea savura vizita.

Și nu în ultimul rând un meci de fotbal pe Arena Națională, un meci de handbal cu echipa favorită, un concurs de dans sportiv, ce știți voi că le place. Atmosfera electrizantă de pe stadioane, din sală, nu poate fi înlocuită cu nimic.

Am scris despre locuri în care am fost personal, unde am învățat câte ceva sau m-am simțit bine. Sunt locuri în care am mers alături de oameni ce ne-au vizitat și am văzut reacții bune din partea lor.

Mergeți alături de copiii voștri acolo unde credeți că le-ar plăcea sau ar fi un bun loc pentru a crea amintiri frumoase în timp. Doar încercând, veți putea ști ce le place mai mult și ce mai puțin.

Evident că București-ul are atâtea multe alte locuri minunate ce merită a fi descoperite, așa încât vă invit cu drag să îmbogățiți lista 🙂

Sursa foto: www.pixabay.com

Mi-ar plăcea să aflu părerea/experiența ta

comments

Related posts

Gustul copilăriei regăsite

Final de an școlar online

Evaluarea Națională prin ochi de părinte

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. Află mai mult